מינוי ממונה בטיחות באתרי בנייה – מדוע זה הכרחי?
מינוי ממונה בטיחות באתרי בנייה – מדוע זה הכרחי?
08/10/23

מינוי ממונה בטיחות באתרי בנייה – מדוע זה הכרחי?

מבחינה בטיחותית, אתר בנייה הוא מקום מורכב ביותר. ראשית, מדובר במקום דינמי מאוד, כאשר בכל יום יש שינויים באתר – חפירות, יציקות, קידוחים ועוד. שנית, אוכלוסיית העובדים היא מורכבת ביותר – עובדים זרים, פלסטינים, ערבים-ישראלים ועוד. באתר כזה, קשה מאוד להחיל את רמת הבטיחות הנדרשת.

לפניכם מדריך בנושא החשיבות של ממונה בטיחות באתרי בנייה – מה הדרישות והתקנות ומה הסטנדרטים של מוזי בוטון – בטיחות ואיכות סביבה.

כאמור, בגלל אופי העבודה והעובדים, קיים קושי עצום ליישם את דרישות הבטיחות באתר בנייה. על פי החוק, מנהל העבודה באתר משמש כמנכ"ל אתר הבניה, ולכן הוא האחראי ליישום תקנות הבטיחות בעבודות בנייה. כל תאונה שמתרחשת, חלילה, היא באחריותו. עם זאת, הוא משמש כשכיר. ברוב המקרים, הקבלן הראשי והיזם, שנמצא כמובן מעליו בהיררכיה, מתעניין בעיקר בעמידה בלוחות הזמנים וסיום הפרויקט במהירות האפשרית. ולכן קיים מעין ניגוד עניינים בנושא הבטיחות באתר.

ממונה בטיחות באתר בנייה נדרש לעבור קורס ענפית בנייה

נציין כי ממונה בטיחות באתרי בנייה חייב לא רק להיות בעל תעודה תקינה, אלא גם לעבור קורס נוסף שנקרא ענפית בנייה (בן 160 שעות), בו יש העמקה משמעותית בנושא הבנייה.

ממונה בטיחות בבניה חייב להיות גם עם יכולות בין אישיות מאוד גבוהות, משום שהוא צריך להניע את מנהל העבודה לשמירה על הבטיחות, להניע מנהלים נוספים, לראות שעוזרי הבטיחות עושים את עבודתם, לעצור עבודות ועוד. בהרבה מקרים, הממונה מוצא את עצמו שהוא הולך נגד הזרם.

עבודה נכונה של ממונה הבטיחות באתרי הבנייה

האתגר המשמעותי הוא הטמעת הצורך בבטיחות. חברה שמבינה את הצורך הזה היא שנותנת לממונה הבטיחות מקום בתהליכים – ניהול סיכונים, תכנון מוקדם ועוד. הממונה יכול לוודא כי התהליכים נעשים ונבנים בצורה נכונה ולא רק לסימון "וי".

ממונה בטיחות טוב יודע להגיע גם לקבלן הראשי, במידה שמנהל העבודה בשטח לא מתפקד טוב מבחינת קידום הבטיחות. אנחנו בחברת מוזי בוטון עובדים עם חברות הבנייה המובילות בישראל, כולל גינדי, א. וייס ועוד.

כתנאי מקדים, אנחנו יוצרים את הקשר עם הקבלן הראשי ומבהירים את שיטות העבודה שלנו, על מנת לרתום אותו לתהליך.

תהליכים בתחום הבטיחות

  1. פגישה שבועית בנושא הבטיחות – אילו בעיות וכשלים בתחום הבטיחות עלו בשבוע האחרון, איך מתמודדים איתם. מדובר בפורום בטיחות שבועי שכולל את מנהל הפרויקט, עוזרי הבטיחות והצוות.
  2. הטמעת תהליכי Toolbox – שיחה קצרה עם העובדים לפני הכניסה לשטח, 5-7 דקות – בדיקת כשירות, תזכורת לכללי הבטיחות ועוד. תהליך זה לכשעצמו יוצר עומק גדול מאוד בתחום הבטיחות בבנייה, במיוחד אם יש מעקב אחר תיקון הליקויים.
  3. שימוש באפליקציה לניהול הפרויקט – לקוחותינו מתחברים לאפליקציה המנהלת את כל המפגעים והפרטים הנדרשים במקום אחד, בכל זמן נתון. כך ניתן לוודא טיפול בליקויים השונים, בדיקת כשירות בטיחות (אילו עובדים עברו או לא עברו הדרכת בטיחות), יצירת סקרי סיכונים ועוד.

באופן כללי, תפקיד ממונה הבטיחות באתר הבנייה הוא להניע את התהליכים מההנהלה כלפי מטה – כאשר התקשורת מול העובדים היא פחותה. המטרה היא לבצע סקרי מפגעים, סקרי סיכונים, תכנית התארגנות לאתר ועוד – וטיפול בהערות מול מנהל העבודה ועוזרי הבטיחות.

השירות של מוזי בוטון בנושא ממונה בטיחות בבניה

יש לציין כי השירות שלנו הוא שונה מחברות אחרות, משום שבתהליכים אלה אנחנו מערבים מראש את המזמין ואת הקבלן הראשי, כאשר המטרה היא לוודא שהבטיחות נמצאת גם היא בראש מענייניהם, ולא רק לוח הזמנים. כך הרבה יותר קל להניע תהליכים מול מנהל העבודה.

החלת תהליכי עבודה קבועים בהתאם לפירוט הנ"ל (פורום בטיחות שבועי, הטמעת Toolbox, שימוש באפליקציה).

אנחנו מבצעים מבדק / סקר מפגעים שבועי, במסגרתו אנחנו פועלים לזיהוי כל הליקויים באותו זמן. נדגיש כי מרבית הליקויים באתרי בנייה מקורם משגיאות של עובדים – לא נקשרים כמו שצריך, לא משתמשים בציון מגן אישי ועוד.

חובתנו לוודא מספר דברים באתר הבנייה, על מנת שהאתר יעמוד בדרישות החוק:

  • הצורך בעוזר בטיחות
  • עבודה תקינה של עב"ט באתר הבנייה
  • וידוא שמנהל העבודה רשום במנהל הבטיחות
  • פנקס אתר מלא תקין – בכל יום
  • פיגומים תקינים
  • אישורי בטיחות מתאימים
  • הדרכות בטיחות לעובדים
  • ועוד…
שתף:
וואטסאפ חייג אלינו צור קשר
Icon for fixed button לייעוץ עם מומחה
דילוג לתוכן