בטיחות מנופים באתרי בניה – חוקים שנכתבו בדם
בטיחות מנופים באתרי בניה – חוקים שנכתבו בדם
08/10/20

בטיחות מנופים באתרי בניה – חוקים שנכתבו בדם

סביבת עבודה בבנייה הנדסית נחשבת לאזור בעל סיכון גבוה יחסית לפציעה, ולכן נדרשים הנמצאים באזור זה לשמור על כללי בטיחות ולעבור הדרכת בטיחות לעבודה בגובה. הדבר נכון שבעתיים ביחס למנופים ולעגורנים הנושאים משאות כבדים לגובה רב. טעות בתפעול של מכשירים הנדסיים אלה או תקלה שתיגרם בתפעולם עלולים לגרום לנפילת המשא ולאסון כבד.  בשל כך, על כל קבלן העושה שימוש במנופים להקפיד על מספר כללים. ההקפדה עליהם חשובה ביותר משום שהם 'נכתבו בדם':

  • על הקבלן להכיר את החוקים ואת התקנות שבספר החוקים הנהוגים בישראל ביחס להרמת משאות כבדים באתרי בנייה. חוקים אלה מופיעים בתקנות הבטיחות בעבודה (עגורנאים, מפעילי מכונות הרמה אחרות ואתתים) התשנ"ג, 1992.
  • יש להקפיד שמפעיל העגורן יהיה בעל תעודת הסמכה בת תוקף להפעלת עגורן מסוג ובדרגת עומס שהוא אמור להפעיל באתר הבניה.
  • בטרם יופעל המנוף יבצע הקבלן בדיקה של הציוד באמצעות בודק מוסמך, שיאבחן האם המנוף תקין. על מנת שהבדיקה תהיה תקפה ועל מנת שתסייע למנוע תאונות, על הבודק להתייחס בבדיקתו למשקל הנגדי (במידה ומדובר בעגורן), לתוכנת המחשב שמפעילה את המכשיר, ולוודא האם המשקל שאמור להרים המנוף במשימתו הקרובה מתאים ליכולות ההרמה שלו.

בטיחות מנופים באתרי בניה – להקפיד על שימוש בציוד הגנה

  • על הקבלן לספק ציוד מגן למפעילי המנופים ולמשתמשים במנופים, כמו גם לכל מי שעובד בסביבתם. ציוד זה כולל קסדות, ווסטים זוהרים וציוד שיאבטח את המטפסים לגובה.

עליו גם לוודא במהלך העבודה שהפועלים והנמצאים באתר אכן משתמשים בציוד המגן שעשוי להציל את חייהם במקרה של תקלה ותאונה.

  • בשום מצב, חל איסור מוחלט על הנפת ציוד מעל עובדים או עוברי אורח, יש לוודא שהמנוף אינו יכול להעביר מטען מחוץ לשטח אתר הבנייה (יכול להיות גני ילדים, בתי ספר, בתי מגורים וכדומה). במצב בו קיימת יכולת של המנוף לעבור מעל שטחים מחוץ לאתר הבנייה, יש להתקין עליו גובלים, אשר ימנעו באופן טכני את האפשרות הזאת.
  • ישנה חשיבות מיוחדת לשמירה על כללי בטיחות בעת הרמת אדם באמצעות מנוף. ישנה אפשרות של הרמת אדם באמצעות סל הרמה ייעודי. כמובן שכל אדם העובד מסל הרמה חייב בהכשרה מתאימה לעבודה בגובה וכן בשימוש בציוד מגן אישי מתאים
  • חשיבות גדולה שבעתיים לאמצעי הזהירות קיימת כאשר ההרמה נעשית באמצעות סל הרמה שמחובר לקצה מנוף או עגורן ונשלט על ידי גורם חיצוני. חשוב מאוד להקפיד שלא להרכיב סל הרמה על עגורנים שאינם מותאמים לכך או מאושרים להרמת אדם. אסור בשום מקרה להצמיד סל הרמה לעגורן צריח. העגורנים שלהם ניתן לחבר סל הרמה הם עגורן גשר (אם התקבל מראש אישור של בודק מוסמך) פיגום נייד (סל ההרמה תלוי על כבלים) ועגורן להעמסה עצמית (סל ההרמה תלוי בקצה זרוע העגורן, לאחר שהמנוף עבר התאמות כנדרש על פי החוק והתקנות).

בטיחות מנופים באתרי בניה – זהירות ברוח עזה

  • על פי תקנות משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, כל סל הרמה חייב לכלול נקודת עגינה לכבלי בטיחות עבור כל אדם שנמצא בתוך סלה הרמה בעת הרמתו לגובה. הסל אמור לכלול אבטחה שתמנע הישמטותו מן המנוף, לשאת שלט שמציין את משקלו העצמי של הסל ואת מספר האנשים שהוא מסוגל לשאת, ולעבור בדיקה על ידי בודק מוסמך בכל חצי שנה. בדיקה זו אמורה לוודא את תקינותו ואת בטיחות השימוש בו.
  • במטרה למנוע תאונות נקבע בתקנות כי העגורן חייב להיות מוצב על קרקע איתנה ולפרוס תומכות בעת פעולתו. עוד נקבע כי אין להרים משאות כבדים ואנשים באמצעות מנוף אם מהירות הרוח שנושבת במקום עלולה להוביל לתנודות של סל ההרמה או של המשא. כמעט בכל מקרה, מלבד כאשר מדובר בעובדי חברת החשמל, אין להתקרב עם סל הרמהאל קווי חשמל במרחק של פחות מחמישה מטרים.

לקבלת מידע נוסף, אודות מנופים או הדרכת בטיחות לעבודה בגובה, צלצלו עוד היום לחברת מוזי בוטון: 072-2163747

המידע הכלול במאמר זה – כללי ואינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת מקצועית. אף כי נעשה מאמץ למנוע אי דיוקים, ייתכן שנפלו במאמר טעויות. לפיכך השימוש במידע הכלול במאמר הינו על אחריותו הבלעדית של המשתמש ומוזי בוטון בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ לא תהא אחראית בצורה כלשהי לתוכנו או לשימוש בו.

שתף:
וואטסאפ חייג אלינו צור קשר
Icon for fixed button לייעוץ עם מומחה
דילוג לתוכן