ממונה בטיחות אש – מה כולל תפקידו של יועץ בטיחות אש?

ממונה בטיחות אש – מה כולל תפקידו של יועץ בטיחות אש?

יועץ בטיחות אש – כדי למנוע אובדן חיים ונזק לרכוש

סכנת האש היא הסכנה מספר אחת בבתי עסק, במפעלים וגם בבתים פרטיים. אחת לכמה חודשים אנו שומעים על שריפות במפעלים ובבתי עסקים שגרמו נזקים לרכוש ופגיעות בנפש. מומחים בתחום בטיחות אש טוענים בתוקף כי אילו היה במפעל ממונה בטיחות ואילו נאכפו כל הכללים והתקנות, היה אפשר למנוע שרפות רבות או במקרה של שרפה, להשתלט במהירות על האש ולמנוע בפגיעה בחיי אדם וברכוש. כדי למנוע שרפות בבית העסק או במפעל שלכם, צרו קשר עם חברת "מוזי בוטון – בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ" המספקת שירותי ממונה בטיחות למגוון גדול של מפעלים ובתי עסקים. בחרתם במוזי בוטון, בחרתם בחברה מקצועית המובילה בתחום.

חשוב לנו להדגיש – בטיחות אש ובטיחות בעבודה אלה שני תחומים שונים לחלוטין, הנגזרים מחוקים ותקנות אחרים. למשל, תקנות בטיחות בעבודה נוצרו מחוק ארגון הפיקוח על העבודה ופקודת הבטיחות בעבודה, כאשר מתחתיהן כ- 50 תקנות. היא עוסקת במניעת ליקויי בטיחות, תאונות עבודה ומחלות מקצוע.

מאידך, בטיחות אש עוסקת במניעת שריפה, ולכן מתמקדת יותר בתשתיות. בטיחות ומניעת שריפות נגזרות מחוק התכנון והבנייה, לצד הוראות של נציב שירותי הכבאות. בנוסף, ישנן הוראות בטיחות אש מיוחדות עבור הוצאת רישיון עסק. התוצאה – לא מעט תקנים רשמיים ולא רשמיים החלים בתחום זה.

להבדיל מנושא בטיחות בעבודה, במקרה הזה, כאשר מדברים על ממונה בטיחות אש, למעשה מתכוונים לתפקידיו של יועץ בטיחות.

אנו נתייחס לנושא של יועץ בטיחות אש, כחלק מתחום הבנייה. כאשר בונים מבנה חדש או משפצים, יש צורך ביצירת ארסנל אנשי מקצוע – אדריכל, חשמלאי, יועץ מתח נמוך, יועץ חשמל, יועץ מיזוג אוויר – ובנוסף – יועץ בטיחות אש.

תפקידו של היועץ או ממונה לעניין בטיחות בתחום האש בפרויקט ספציפי – הוא להכיל ולוודא כי הנושאים הקשורים לבטיחות אש – נכנסים לתוך תכנון הבנייה – וידוא אגפי אש, אזורי אש, דלתות אש מתאימות, מערכות כיבוי, ספרינקלרים, מערכות שחרור אש ועשן, מערכות גילוי אש ועשן וכיוצא בזה. היועץ יוודא גם עמדות כיבוי מתאימות, מטפים וכל הדרישות המתבקשות מהארגון, על מנת לקבל בשלב הראשוני היתרי בנייה ולאחר השלמה – קבלת טופס 4 ורישיון עסק.

בין מטרותיו של יועץ בטיחות אש נמצא גם תהליך האינטגרציה – לוודא תקינות של כל המערכות ביחד. האם כאשר מערכת גילוי אש ועשן עובדת – המעלית יורדת למטה במקביל? מה קורה למיזוג אוויר בזמן הזה? אלה דברים שיש לתת עליהם את הדעת.

לאחר קבלת אישור הבטיחות – מעבירים את כל האישורים לכיבוי אש – לקבלת הערות נוספות, שילוט וכו' – ומשם מתקדמים לקבלת טופס האכלוס (טופס 4). לאחר מכן נדרשת בדיקה נוספת של כיבוי אש לצורך הוצאת רישיון עסק.

משולש האש – מה כדאי לדעת?

כדי למנוע שרפות חשוב לדעת כיצד שרפות מתלקחות. כדי שתיווצר שרפה יש צורך בשלושה גורמים שיימצאו בעת ובעונה אחת.

חמצן – אש היא תהליך חמצון מהיר של גזים. כדי שהאש תתלקח היא חייבת לנשום חמצן. יש מקורות שונים של חמצן. יש, לדוגמה, חמצן טהור הנמצא בבלוני חמצן או חמצן מהאוויר. חשוב לדעת כי בכל מקום שבו יש אוויר קיימת סכנת שריפה.

מקור שיצית את חומר הדלק, ייצור אנרגיית חום ויאפשר את תהליך הבעירה. המקור המצית יכול להיות גפרור, מצית, כבל חשמלי קרוע או גם לכידת קרן שמש ועוד. כמות האנרגיה הדרושה להצתת החומר משתנה בסוגים ובהרכבים שונים של חומרים. יש חומרים רגישים יותר הניצתים בקלות, ויש חומרים אדישים יותר. אם אתם מאחסנים חומרים רגישים, אתם חייבים לנקוט באמצעי זהירות גבוהים יותר.

חומר דלק – כדי שהאש תתקיים היא חייבת חומר דלק או חומר בערה שממנו ייפלטו הגזים כמו למשל מוצרי עץ או בנזין ועוד.

כדי שהשרפה תתממש, שלושת הגורמים הנ"ל, הנקראים משולש האש, חייבים להופיע בו זמנית.
כדי למנוע שרפה יש להקפיד ולהרחיק את החומרים אחד מהשני. באמצעות הרחקת הגורמים אחד מהשני נוכל להקטין את הסיכוי לשרפות בבית העסק שלנו ואף למנוע אותם.

אמצעי בטיחות עשויים למנוע אסון

מינוי ממונה בטיחות אש אשר ידאג לתקינות אמצעי הבטיחות וכיבוי האש במבנים יביא לירידה ניכרת במספר הדלקות ואף יצליח למנוע אותם. במקרה של שרפה, יישום כללי הבטיחות עשויים להציל חיי אדם ורכוש.

ממונה בטיחות הוא האדם האחראי על יישום תקנות והוראות הבטיחות. הוא אחראי על פיקוח ובקרה של אמצעי כיבוי מתאימים, על איתור ליקויים ומפגעים העלולים להצית את האש ועל הדרכת העובדים איך למנוע שרפות ואיך להתנהג בשעת שרפה. בכל מקום עבודה חייב להיות ממונה בטיחות.עליו לדעת היטב איך לאתר מפגעים העלולים לגרום להצתת אש ואת כל הכללים לכיבוי האש.

ממונה בטיחות ידריך את העובדים הדרכה יסודית בנושא כיבוי וגילוי האש. הוא ילמד אותם מהם הגורמים העלולים להצית את האש, את סוגי הדליקות ואת התנהגות האש, החום והעשן בזמן אמת, הוא ידריך את העובדים איך להשתמש בציוד לכיבוי האש וינחה אותם באשר לשיטות המתאימות לכיבוי האש והתמודדות עם שרפות.

ממונה בטיחות יסיק לקחים מכל מקרה של התלקחות האש, יאתר את הליקויים ויפעל למניעת התלקחות בעתיד. הוא יארגן צוותי חירום ויכשיר אותם, הוא יכין נהלים לבטיחות אש במפעל או בבית העסק ויבצע תרגילי חירום שיכינו את העובדים להתמודדות עם שרפות.

מקרים טרגיים רבים היו יכולים להימנע אילו ידעו העובדים איך להתמודד עם האש ולא לחכות לשירותי ההצלה. לעתים מספר שניות קריטיות הם ההבדל הדק בין חיים ומוות. אל תהיו שאננים ואל תאמרו לי זה לא יקרה. צרו עוד היום קשר עם "מוזי בוטון – בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ", כדי להיות מוגנים.

מחפשים יועץ או ממונה בתחום בטיחות אש? צרו איתנו קשר לייעוץ בנושא >>

המידע הכלול במאמר זה – כללי ואינו מהווה תחליף לקבלת חוות דעת מקצועית. אף כי נעשה מאמץ למנוע אי דיוקים, ייתכן שנפלו במאמר טעויות. לפיכך השימוש במידע הכלול במאמר הינו על אחריותו הבלעדית של המשתמש ומוזי בוטון בטיחות ואיכות הסביבה בע"מ לא תהא אחראית בצורה כלשהי לתוכנו או לשימוש בו.

וואטסאפ חייג אלינו צור קשר
Icon for fixed button לייעוץ עם מומחה
דילוג לתוכן